Friday, November 8, 2013

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Malaysian Japan International Institute Of Technology (MJIIT)


Pergh bunyinya bukan main "AWESOME" lagi. Haha, MJIIT is a part of Faculty from Universiti Teknologi Malaysia. Baru tiga tahun ditubuh di tengah-tengah bandar metropolitan, Kuala Lumpur ini. Inspirasi itu adalah salah satu perkara asas dan sangat penting bagi setiap insan kerana ianya sedikit sebanyak membantu pencorakan masa depan sesuatu insan. Alhamdulillah, oleh kerana inspirasi yang terlalu banyak daripada insan yang paling banyak motivated aku dan rajin meng"impress"kan aku sebelum masuk Malaysian Japan International Institute Of Technology (MJIIT) seperti Muhammad Nashrul, Shahirah Shukri & Maryam Zainal.

Aku kenal mereka satu tahun sebelum aku masuk MJIIT. Aku dapatkan 4 flat for both semester kat matrik pun sebab nak masuk MJIIT at the beginning. Mereka selalu update tentang MJIIT dan tak pernah jemu jawab soalan-soalan yang mana aku rasa pun tak penting sangat nak ditanya. Tapi itulah hakikatnya, inspirasi untuk individu lain itu penting. Yup, my passion before this was more towards Architecture. For certain reason, I changed my UPU apply form at last minute. Just thinking that Allah is going to give a good thing for me after performed "Istikharah" and for now I should thank a lot to Allah because he showed me few good things why I'm supposed to be in MJIIT. Maybe my performance for now is a bit good but at the end will be bad, I just leave the rest to Allah as He told us in Islam. Tawakal, that's the thing to deal with the destiny for us by Allah. This formula is a very powerful formula gave by Allah.

DUIT = DOA + USAHA + IKHTIAR + TAWAKAL


Doa
: I keep praying again-again, said "Oh Allah, Give Me a Good Result in UTM", as before this I mentioned Matriculation, now just changed to UTM, pretty easy rite? Antara Doa yang akan dimakbulkan adalah Doa yang Istiqamah :), tak sampai 5 saat pun doa tu, setiap hari, kalau boleh setiap waktu solat. InsyaAllah, I think I never missed this that du'a since the day that Allah told me that my first degree will be performed at MJIIT if people asked me how to strive the best result, my answer just a "istiqamah" prayer for what you want. You work on it, InsyaAllah your wish will be fulfilled.

Usaha
: Effort is the most important thing to be a successful person, even for those who doesn't have degree, master and PHD. Even-though people keep saying that, "C'monlah orang yang tiada degree, master, phd pon boleh berjaya. Macam Bill Gates, Mark Zuberg. Setakat ada degree dengan apa-apa semua ni bukan confirm kau boleh berjaya, depa masuk universiti pon pointer tak tinggi, so pointer tu tak la penting sangat". First of all, I agreed with that, I just wanna bring you guys to view it in a different angle of perspective view. Yes, this is what I'm talking about in this point. They don't have have degree, master and PHD, but they have EFFORT. Simple analogy for it, How come you will become full without an effort to open your mouth, without let your tongue taste on it, without let your throat to swipe on it? All thing in this world are craving for effort my brother and sister. It should start in beginning, even-though myself also didn't start earlier. Hehe, don't FOLLOW ME for that! Haha. Just that long-term effort. You will be fine in any matter.

Ikhtiar + Tawakal
: You have to find a way that can let your mission and vision become easy to obtain. Let God handle it after you performed effort is the meaning of Tawakal. Maybe some of you had tried this formula before, but for some moment it doesn't work at all. Therefore, we should have to reconsider our intention back. What was our intention to gain success? what was our intention to be a great person? what was our intention is obtain happiness? That's the thing that we have to work on, Intention. If you confirmed your intention to gain success, to be great person, to obtain happiness is because of Allah (God). Surely, Allah will fulfilled your wish my brother, my sister. But, if you already confirmed that all your effort and intention is just for Allah and wanna it going to be a beneficial thing towards your religion, Islam. Believe in Allah, The Most Great Planner, as He already mentioned in Al-Quran, Chapter 3, Verse 54:


"And the disbelievers planned, but Allah planned. And Allah is the best of planners."
 
At MJIIT later you feel sick or anything else that uncomfortable for you. Allah also said that in Chapter 94, Verse 5:

"For indeed, with hardship [will be] ease."

 Just stay with the DUIT formula, your life will be Great and Ease here and after. InsyaAllah. 

As a conclusion, I think Inspiration
is very important to all Newbie's before they start-up in anything. Inspiration is the process for a person of being stimulated to do something special, the act of being creative. I hope this will be an inspirational entry for you guys to come and join us in MJIIT as a PHD, Master or First Degree Student.

To Gain Goods, To Apply And Practice To Be Perfect.


 Below information is just for First Degree Student batch2 keberapa pun lah boleh guna. Harap ini jadi sumber Inspirasi korang yang mana Allah dah tetapkan, percayalah this is the best for you. Even not Now, later you will see. You should be grateful compared to the others yang langsung takda rezeki untuk perbaiki diri dari sudut akademik.

InsyaAllah rezeki masing-masing, Allah lebih baik merancang.


Something to know Bout MJIIT and LIFE THERE physically.

THE HOSTEL FOR MJIIT STUDENT, KOLEJ SISWA JAYA
IMG_4743
Kawasan Padang
IMG_4804
IMG_4745
Lorong Bilik Pelajar
1365353341967
Bilik Pelajar, Satu Bilik Dua Orang, Satu Tandas Kongsi Dua Bilik. Maaflah aku takda gambar bilik sepenuhnya, gambar katil aku saja jadilah ya? Haha. InsyaAllah, setiap meja pelajar dalam bilik ada Lan Cable Port mulai September ini, tengah proses pemasangan. Untunglah~ Haha.
IMG_4757
IMG_4753
IMG_4773
LIF KESAYANGAN KORANG, bagi lelaki. Masuk dulu, nanti korang faham. Haha.
IMG_4797
IMG_4798
IMG_4802
IMG_4805
Kemudahan setiap level ada mesin basuh (3X), tempat ampaian baju (1X), peti sejuk (1X), microwave (1x), Watercooler (2x), bergantung pada kondisi masing-masing. :)
IMG_4814
IMG_4813
Lobby Blok Pelajar
IMG_4812
IMG_4785
IMG_4807
Kafeteria KSJ
IMG_4815
Minimart KSJ, Sehingga 11 Malam :)
IMG_4794
Tempat Letak Kenderaan Pelajar
IMG_4732
ATM Pelajar, pergh macam pelajar punya. Haha. Satu je dan terletak depan hostel. Jangan sedih! Anda kuat! Haha.
IMG_4733
Pak guard kasi lepas masuk 5 PAGI - 12 MALAM Sahaja
IMG_4740
IMG_4734
Gelanggang Tennis KSJ
IMG_4748
IMG_4750
IMG_4747
IMG_4765
Surau KSJ, jangan tengok ja, rajin turun, Kau pun sekali Syuk! Nasihat orang je. Hehe. Nanti nak turun AJAK! Haha.
IMG_4779
IMG_4781
Futsal Outdoor Dan Bola Tampar KSJ
IMG_4782
IMG_4792
Gelanggang Takraw KSJ
IMG_4763
IMG_4761
IMG_4762
Tempat Permainan Bola Keranjang KSJ
IMG_4755
Ping-Pong KSJ (Lelaki je, Perempuan syuk tak tau ;)
IMG_4752
IMG_4784
Gimnasium KSJ
IMG_4788
Tempat Menunggu Bas KSJ
IMG_4791
Jagalah Kebersihan! Hahaha.
IMG_4808
Court Badminton, Raket, Bulu Tangkis, Jaring Sendiri! Haha.
IMG_4816
Basikal KSJ, Ada orang punya, ada yang boleh pinjam, macam matrik dulu-dulu. Heee..
IMG_4764
IMG_4818
Futsal Bertutup KSJ
MJIIT & KAMPUS UTM KL
IMG_4822
IMG_4821
Laluan Pejalan Kaki
IMG_4823
IMG_4881
IMG_4879
IMG_4850
IMG_4848
Masjid UTM KL, Tudiaa! KLCC dah bosan tatap tiap-tiap hari dari anjung MJIIT ^_^
IMG_4827
IMG_4825
IMG_4826
IMG_4831
Kawasan Kafeteria MJIIT
IMG_4833
IMG_4836
IMG_4837
Lobi MJIIT
IMG_4839
IMG_4840
Mini-Library MJIIT
IMG_4842
IMG_4843
IMG_4844
IMG_4864
IMG_4860
Kafeteria, Ruang Perbincangan, Santai dan Dry Kitchen Sendiri MJIIT (LEVEL 5)
IMG_4846
IMG_4847
IMG_4851
ANJUNG MJIIT
IMG_4854
IMG_4877
IMG_4878
Hadapan MJIIT
IMG_4856
Tennis KAMPUS UTMKL
IMG_4873
Padang Serbaguna UTMKL
IMG_4868
Taktau mende, aku pun tak tahu function ruang ni, Haha.
IMG_4875
IMG_4874
IMG_4870
IMG_4869
IMG_4866
Style Kelas Kuliah, Tutoran MJIIT. For Degree, satu kelas hanya ada 20-30 orang pelajar, certain subjek akan gabung sehingga 50-60 orang pelajar.
IMG_4852
Dewan Ini HEAMC UTMKL akan digunakan setiap kali Public Lecture Leadership Series. Wajib hadir setiap Khamis petang kalau ada, kalau takda KITA FREE! Yeay! haha. Tak datang akan diambil tindakan kata Kak Nora Abby, Pegawai Student Undergraduate. Hehee..
20121123_115915
IT'S MJIIT!!! WELCOME TO OUR NEW BATCH!!! STUDY LEKLOK DAN ENJOY NAA!!!
Pakaian Harian : Isnin (Formal), Selasa-Jumaat (Kemas & Kasual) Roughly : Kelas Isnin - Jumaat, Gap antara waktu berkurangan setiap kali naik Tahun Baru Degree :) Dalam Post ni ada yang tak complete, hanya ingin mengurangkan Curiosity kalian! Harap membantu! Nak tahu selebihnya mai datang lawat UTMKL & MJIIT esok! hahaha. Assalamualaikum :)

2 comments:

  1. untunglah bilik ada lan cable port tu kan. kat blok A tingkat 1 2 3 tak pasang pun.. huhuhu.

    btw .. post ni memang terbaik la bagi aku. Suka tgk gambar2 sekitar ksj. =)

    ReplyDelete
  2. Slam Adek, ape yg impress sgt pasal MJIIT sperti yg di katakan oleh kawan adek tue.. nak taw gak.. hehe

    ReplyDelete